T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi

Hakkımızda

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Edebiyatının en önemli isimlerinden romancı, öykücü ve şair Ahmet Hamdi Tanpınar'ın adını taşıyan Edebiyat Müze Kütüphanesi 12 Kasım 2011 yılında ziyarete açmıştır. Kütüphanede 1000’i aşkın yazarın 9000 adet kitabı mevcuttur. Bunlar Kent kitapları, Türk Edebiyatı(İstanbul’da yaşamış yazarların oluşturduğu kitaplar), Kuram ve Estetik kitapları, Ödüllü Türkçe  ve Ödüllü Nobel kitapları, Bakanlık kitapları, TEDA(Türk Kültür, Sanat ve Edebiyatı ile ilgili Eserlerin Türkçe Dışındaki Dillerde Yayımlanmasına Destek Projesi) kitapları, Tıpkı Basımlardan seçki kitaplarıdır. Ayrıca İstanbul’un dışında Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya ve Yalova illerinde yaşamış yazarların yapıtları da yer almaktadır. Aralık 2017 sonu itibariyle 112 güncel edebiyat, kültür ve sanat dergisi gelmektedir. Müze kütüphanede 33 ayrı yazarın 100’ü aşkın ayrı eşyası-belgesi vardır. Ayrıca 60 farklı kurumun verdiği 700’ü aşkın ödüllü kitap vardır. Yazarların eserleri ve kendileri hakkında yazılmış çalışmalardan oluşturulmuş özel koleksiyonlar ile müze kütüphaneciliği felsefesine uygun kitaplar, o yörede üretilmiş yazma eserlerin Tıpkı Basımları, yazarlara ait objeleri(yazarların kullandığı kalemler, daktilo vb. araç gereçler) kapsamaktadır.

Edebiyat Müze Kütüphanesi kütüphane hizmeti yanında mesai saatlerine bağlı kalınmaksızın her türlü araştırmacı ve okuyucunun edebiyat, sanat, kültür, tarih, felsefe, müzik, resim gibi konularda söyleşi, bilimsel toplantı, sanatsal etkinlik düzenlemesi hedeflenmektedir ve bunun için her türlü koşullar sağlanmıştır. Bu kütüphaneler edebiyatçıların, eleştirmenlerin yayıncıların, çevirmenlerin ve edebiyatla ilgili sivil toplum kuruluşlarının edebiyata ilişkin her türlü etkinliği için açıktır. Bu mekânlar da edebiyatın yanı sıra estetik kültür ile ilgili her türlü etkinlik ve sergide yapılabilir.

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi; bünyesinde düzenlenen etkinliklerle, toplumun kültür ve sanatla buluşmasını simgeleyen prestijli bir mekân niteliği kazanmıştır. Ayrıca olağanüstü tarihi mimarisi ve dokusu içerisinde aktif olarak kütüphane hizmeti veren bu yapı içinde bulunan koleksiyonlar, piyano ve önemli yazarlarımıza ait kimi kişisel eşyaların sergilenmesiyle de edebiyat müze kütüphaneciliği açısından gelen yabancı konukları etkilemeyi başarmış ve yurtdışında ülkemizi temsil etme niteliği kazanmıştır.

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan, insanlığın bugüne kadar geçirmiş olduğu birçok tarihi olayın hâlâ canlı izlerini taşıyarak ülkemiz kültürünün ve evrensel kültürün oluşmasında ve gelişmesinde çok önemli bir rol üstlenen İstanbul’un sahip olduğu devasa kültürel ve edebi birikiminin korunmasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasında büyük önem taşımaktadır.

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi Pazar hariç haftanın diğer günleri 08.30 – 20.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Resmi tatil günlerinde kapalıdır.